Program

"Passacaglia" - Ludvig Irgens-Jensen

Den norske komponisten Ludvig Irgens-Jensen (1894-1969) studerte opprinnelig filologi og tok klaverundervisning ved siden av. Som komponist var han selvlært, men med en imponerende beherskelse av form, kontrapunkt og instrumentasjon. Han debuterte som komponist i 1920. Irgens-Jensens mest betydelige verk er det polyfone orkesterverket Passacaglia, som han ble tildelt en pris i den internasjonale Schubert-konkurransen 1928.

Verket er meget uttrykksfullt og strengt bygd opp, og Passacaglia fikk en umiddelbar suksess. Verket ble i de nærmeste årene oppført i mange land i Europa og også atskillige ganger i USA. I 1934 ble stykket kåret som det beste orkesterverk på Venice Festival of Contemporary Music, i konkurranse med stykker fra Stravinsky, Ravel og Milhaud. Stykket er tidligere fremført av både Berliner Philharmonic og New York Philharmonic med stor suksess. Stykket ble elsket av store komponister som Stravinsky og Toscani. Irgens-Jensen fikk henvendelser fra flere store internasjonale musikkforlag, men hans beskjedenhet holdt ham tilbake, og dermed gikk han glipp av en bredere internasjonal lansering. Først 1935 skrev han kontrakt om utgivelse av musikken, og da med Norsk Musikforlag. Fra å være et veldig populært stykke før verdenskrigen, har det i årene etterpå nærmest blitt glemt.

Det er med andre ord en glemt norsk musikalsk skatt Dragefjellets Musikkorps har valgt til sitt NM program.

"Let the bright Seraphim" - Georg Friedrich Händel

Toggle Content goes here

"Blithe Bells" - Percy Grainger

Toggle Content goes here

Trad. julesanger

Toggle Content goes here

Hilde Haraldsen Sveen

Hilde Haraldsen Sveen har sin utdannelsefra Agder Musikkonservatorium og Hochschule der Künste Berlin. Etter solisteksamen i 1994 hadde hun engasjement ved flere tyske operahus. I 2001 debuterte hun ved Den Norske Opera som Gilda i ”Rigoletto” og har siden den gang hatt flere hovedroller ved DNO, sist som Sophie i ”Rosenkavaleren”. Sveens allsidighet har gjort henne ettertraktet som solist i oratorier og konserter. I tillegg til dette har hun sunget flere kritikerroste romansekonserter. Sveen har medvirket på flere cd-utgivelser med norsk musikk, bl.a. Sigurd Islandsmoens ”Requiem” med Kristiansand Symfoniorkester.Hilde Haraldsen Sveen arbeider som førsteamanuenser ved Griegakademiet  institutt for musikk.

Bergen Domkirke – 17.00

Årets program består blant annet av Irgens Jensens mest betydelige verk, Passacaglia. Dette orkesterverket vant andreprisen i den skandinaviske avdelingen av Columbia grammofonselskaps Schubert-konkurranse i 1928.
Hilde Haraldsen Sveen er med oss som solist for å lage den ekte julefølelsen vi ønsker! Dette blir en mektig og stemningsfull konsert.

Ingen kommentarer